volwassenen

Algemeen

Het aanbod van ZIEN en ZIJN MINDFULNESS bestaat uit de 8 weekse mindfulness training, de compassie training en diverse workshops: introductie en thema workshops (mindful werken, omgaan met pijn, mindful opvoeden, mindful eten, omgaan met stress). Ook is er de mogelijkheid om meditatie avonden te volgen, (stilte)retraite weekend of individueel aanbod op maat te volgen.

 

Informatie voor kinderen: zie pagina jeugd.

Voor bedrijfsaanbod en coaching: zie pagina bedrijven.

Mindfulness training

Wij bieden de 8 weekse mindfulness training (MBSR/MBCT) aan voor volwassenen. De nadruk van de training ligt op 'leren door ervaren' aan de hand van oefeningen, zoals: begeleide aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen, zit -en loopmeditatie. Ook worden er oefeningen gedaan om het bewustzijn in het dagelijkse leven te vergroten. Iedere bijeenkomst heeft een thema. Daarnaast is er ruimte voor het bespreken en delen van de ervaringen. Hierdoor wordt de opmerkzaamheid verscherpt. In de groep onderzoek je je eigen mogelijkheden om bewuster in het leven te staan. Wat wij in onze training bieden is dat we mindfulness vooral praktisch toepasbaar willen maken in het dagelijks leven. Wij kiezen bewust voor een ervaringsgerichte aanpak, waarbij de zintuigen en het lichaam een belangrijke rol spelen. De groepsgrootte varieert van 5-8 personen.

 

Aanmelden en procedure

Intakefase: Na aanmelding zal jou een vragenlijst toegestuurd worden waarin verwachtingen en motivatie beschreven kunnen worden. Een telefonisch contact en/of bijwonen van de introductie workshop is ook een advies van ons. Trainingsfase: De groepstraining bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een 9e stilte sessie. Je hebt ongeveer 45 minuten nodig per dag om de vaardigheden te integreren in jouw leven. 

 

Wat wordt er van je verwacht?

Een open blik, dat wil zeggen nieuwsgierigheid om jezelf te onderzoeken. De gedachten, de gevoelens, de lichaamssensaties en de ademhaling. Het vraagt vaak moed en doorzettingsvermogen om je open te stellen. Ook kost het tijd en energie om een nieuwe levenshouding eigen te maken. Heb je interesse, stuur dan een mail naar info@mindfulness-barendrecht.nl. Zie ook de agenda voor tijden en locatie.

 

 

Compassie training

De compassie training is een vervolgtraining van de mindfulness training. Deze training gaat over mildheid en compassie naar onszelf en anderen. Een vermogen dat in onze westerse opvoeding vaak weinig mogelijkheid heeft gekregen om tot bloei te komen. Wat zich vaak uit in een sterk ontwikkelde innerlijke criticus, zelfverwijt en gevoelens van schaamte, angst of boosheid. Terwijl onderzoek uitwijst dat mensen veerkrachtiger en stressbestendiger functioneren wanneer hun vermogen tot (zelf)compassie meer ontwikkeld is. De compassietraining nodigt je uit deze patronen te onderzoeken, en ondersteunt dit door een heldere uitleg van de evolutie en werking van het brein, de drie centrale emotie regulatiesystemen, en hoe deze uit balans kunnen raken. De oefeningen reiken mogelijkheden aan tot het herstellen van het evenwicht en tot het vergroten van je eigen basisveiligheid, zelfacceptatie en levensgemak.

Deze MBCL training (mindfulness based compassionate living) bestaat uit 8 sessies van 2,5 uur, waarbij ook thuis dagelijkse oefeningen gedaan worden.

  • Heb je moeite om met mildheid om te gaan met pijn, frustraties, of emoties?
  • Ben je ontevreden over jezelf?
  • Heb je last van zelfkritiek, schaamte, oordelen over jezelf?
  • Ben je hard voor jezelf of anderen?
  • Wil je leren een positievere, steunende houding voor jezelf te ontwikkelen?
  • Heb je de mindfulness training gevolgd en wil je meer verdieping en vervolg?

Herken je enkele van bovenstaande opmerkingen, dan is de compassietraining iets voor jou. Stuur een mail naar info@mindfulness-barendrecht.nl. Zie ook de agenda voor tijden en locatie.

Overig aanbod

Introductie workshop: Kennismaken met mindfulness

In deze workshop krijg je uitleg over de achtergrond van mindfulness, de principes en de inhoud van de 8-weekse training. Ook maak je kennis met de meditatie oefeningen zoals die gegeven worden in de training en op welke manier deze toepasbaar zijn in het dagelijks leven.

Doelgroep: Voor mensen die nieuwsgierig zijn naar mindfulness in het algemeen en / of specifiek meer informatie willen over de training (ook het trainingsaanbod voor kinderen).

 

Thema gerichte workshops

Doelgroep: Voor mensen die de training niet hebben gedaan, echter ook voor diegene die de training hebben gevolgd en deze workshops als follow-up kunnen ervaren. Thema's zijn bijvoorbeeld: mindful werken, omgaan met pijn, mindful opvoeden, mindful eten, omgaan met stress.

 

Uitgelicht: Workshop mindful opvoeden en online cursus

Veel gewone opvoedingsvaardigheden bezwijken onder invloed van stress. Kinderen ontwikkelen zich en veranderen dus voortdurend, zodat ouders steeds moeten aanpassen. Ook kunnen veranderde gezinsomstandigheden (relatieproblemen, ziektes) een andere oorzaak zijn van stress in de opvoeding. Mindfulness lost problemen niet op, maar geeft je wel elk moment de kans om met open aandacht aanwezig te blijven. Zonder dat je iets moet oplossen of mooier maakt dan het is, zonder dat je meteen hoeft te zeggen wat je er allemaal van vindt. Je oefent in het met aandacht observeren van je eigen gedachtegang (over perfect ouderschap), gevoelens (frustratie, verdriet) en lichamelijke sensaties (spanning). Hierdoor kun je niet alleen beter voor jezelf en je kinderen zorgen, maar je kinderen ook helpen dit voor zichzelf te doen.

In de workshop ontdek je via mindfulness oefeningen jouw automatische piloot, hoe je opnieuw kan kijken naar je kind(eren) en dat je niet meteen overal op hoeft te reageren. Door te oefenen in het met aandacht observeren van je eigen weersomstandigheden kun je bij stress, angst of grote zorgen uit de storm blijven en ontstaat er nabijheid en openheid. De workshop is uitgebreid met een online cursus, waarbij je de oefeningen in 4 weken kunt toepassen thuis. Zie de agenda voor de tijd en locatie.

 

Uitgelicht: Stilte meditatiesessie

De stiltesessie is bedoeld als onderhoudsdosis voor deelnemers die de training hebben gevolgd en als 9e verdiepingssessie gekoppeld aan de training. Bekende oefeningen zoals de bodyscan, zitmeditatie, bewegingsvormen en loopmeditatie zullen de revue passeren. De oefeningen zijn gekoppeld aan een thema, waarbij je de eigen mindfulness vaardigheden verdieping kunt geven.

Stilte bevordert aandacht. De oefeningen zullen steeds begeleid worden door één van de trainers, dus helemaal stil is het niet. Zie de agenda voor de tijd en locatie.

 

Uitgelicht: Compassie workshop

Deze workshop is een inleiding van de (zelf) compassie training en een verdieping voor diegene die al mindfulness ervaring heeft. Echter ook voor ieder die worstelt met zelfwaardering, hard voor zichzelf of enorm zelfkritisch is, moeite heeft moeilijke gevoelens los te laten, dagelijks wordt belemmerd door perfectionisme, schaamte of schuld, of snel oordelend en streng is voor anderen.

Zelfcompassie is een wezenlijk andere manier om naar jezelf te kijken en dus ook naar anderen.

Deze workshop is bedoeld om kennis te maken met deze benaderingswijze; te zien dat je jezelf kunt bevrijden van die eeuwige vraag of je wel goed genoeg bent. Via korte oefeningen leer je hoe je zachter en meer steunend naar jezelf kunt kijken. Ook begrijp je beter waarom het voeden van compassie voor jezelf en voor anderen hard nodig is voor het beter reguleren van onze emoties en voor het voeden van ons zelfzorg systeem. Je oefent met de houding van niet-oordelen, ruimhartig en verbonden zijn met anderen. Je krijgt een hand-out met tips om na de workshop dagelijks aan de slag te kunnen.

 

Mindfulness 'op maat' thuis of op locatie

Wij hebben wij de mogelijkheid om mindfulness thuis aan te bieden als coaching of (deel) training. Als je gebonden bent aan huis of liever niet kiest voor een groep, dan is dit een mooie optie.

Telefonisch intakegesprek is gratis en voor de overige kosten berekenen wij 70 euro per uur (per persoon), inclusief materiaal, reistijd/kosten (Barendrecht) en btw.

 

Wanneer je geïnteresseerd bent in het mindfulness aanbod, dan kan je dit aangeven per mail: info@mindfulness-barendrecht.nl. Mocht je nog vragen hebt over de inhoud of werkwijze, dan kan je ons bellen of mailen voor vrijblijvende informatie: 06 11073140 (Monica), 06 15518450 (Gisela).

 

praktijk centrum carnisse
praktijk centrum carnisse